Savunma sanayisinde Konfüçyüs stratejisi: Bana satma, üretmeyi öğret
2 mins read

Savunma sanayisinde Konfüçyüs stratejisi: Bana satma, üretmeyi öğret

Toygun ATİLLA

Bu girişi yapmamın sebebi, geçen hafta imzalanan bir anlaşma.

Romanya’nın Türk şirketi Otokar ile yaptığı sözleşmeden bahsediyorum. Koç Holding’in otomotiv ve savunma şirketi Otokar, Romanya’ya COBRA II 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç ihracatıyla ilgili olarak 32 milyar liralık ihaleyi kazandığını açıkladı. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir anlaşmaydı bu.

Türk savunma sanayisinin kazandığı en büyük anlaşmalardan biri. Belki de ilk sırada…

Romanya Milli Savunma Bakanlığı’nın şirketi olan C.N. Romtehnica S.A.’nın (Romtehnica) açmış olduğu 4×4 Taktik Tekerlekli Hafif Zırhlı araç alımı ile ilgili süreci kazanan Otokar, ihale şartları gereği ilk adım olarak 278 adedi Otokar tesislerinde, kalan kısmı ise ileride belirlenecek bir yapıda Romanya’da üretilecek olan toplam 1059 adet COBRA II 4×4 Taktik Tekerlekli Hafif Zırhlı Araç ve bunlara konu bazı entegre lojistik destek hizmetleri sunacak.

Şöyle bir hafızamı zorladığımda Rumen devletinin daha önce de benzer bir sürece imza attığını gördüm. 2016 yılında Dünya Gazetesi’nin duyurduğu haberde Türkiye’nin en önemli gruplarından Nurol, Romanya’da Ekonomi Bakanlığı ve yerel savunma şirketleriyle bir araya gelerek yatırım için görüşmüş, 15 milyon euroluk bir yatırım için düğmeye basmıştı. Bu tesiste kurşun geçirmez zırhla kaplı 4X4 askeri araç üretimini projelendirdi.

MACARİSTAN’DAKİ TESİSTE 300 ARAÇ ÜRETİMİ

Aynı Nurol’un benzer şekilde Macaristan’da üretim ve satışı birleştirdiğine şahit olduk. 2022 yılında bu kez Macaristan, zırhlı araç projesi ihalesini açtı. Nurol kazandı ve 40 adet Ejder Yalçın 4×4 zırhlı muharebe aracı teslim edildi. Ancak bu daha işin başlangıcıydı. Budapeşte Hükümeti, Nurol’un Macaristan’da üretim yapmasını istiyordu. Ejder Yalçın adlı araçlar, Macaristan’ın sembol olan atı Gidran adıyla Macaristan’da üretimi planlandı. Bu araçtan da 300 adet üretimi söz konusu oldu. Kapoşvar kentindeki Macar HT Division’un bir üretim tesisinde araçlar üretilmeye başlandı.

Son dönemdeki savunma araçlarına yönelik anlaşmalara bakın, birçoğunda artık yerinde üretim konuşuluyor.

Ukrayna’da, Suudi Arabistan’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde…

Dolayısıyla sadece “sat” değil, “üret” diyor ülkeler…

Eminim, Konfüçyüs yaşasaydı;

“Bana satış yapma, üretmeyi öğret” diyecekti yaşanılanlara…

patronlardunyasi.com

İLGİLİ HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir