TikTok’un yasaklanması en çok onları etkileyecek

ABD Yüksek Mahkemesi TikTok’un Yasaklanmasını Onayladı

ABD’de Yüksek Mahkeme, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’un Amerikalı bir şirkete satılmaması durumunda yasaklanmasını öngören yasayı onayladı.

Oy birliğiyle alınan kararla, Çinli ana şirketi ByteDance ile ilişkisini kesmemesi halinde TikTok’un “ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle” ABD’de yasaklanmasına olanak tanındı.

Karara göre, 19 Ocak’a kadar ByteDance ile bağlarını koparmayan TikTok, Google ve Apple’ın uygulama mağazalarından kaldırılacak ve sonrasında cihazlara indirilemeyecek. Halihazırda yüklü olan cihazlarda kullanılabilir ancak güncellenemeyecek.

Önemli Ekonomik Etkiler

TikTok’un ABD’de yasaklanması ulusal güvenlik kaygılarıyla değerlendirilse de ekonomik etkileri de göz ardı edilemez. TikTok’un içerik üreticileri ve küçük işletmeler üzerinde olumsuz etkileri olabileceği düşünülüyor.

TikTok’un ABD’deki etkisi dikkate alındığında, platformun küçük işletmelere yaklaşık 15 milyar dolar katkı sağladığı biliniyor.

Ayrıca TikTok’un ABD’deki 170 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı bulunuyor ve platform, içerik üreticileri ve küçük işletmeler için geniş kitlelere erişim imkanı sunuyor.

2018’de piyasaya sürülen TikTok, sadece eğlence amaçlı değil aynı zamanda işletmeler için önemli bir pazarlama aracı olarak görülüyor. TikTok, kısa videolarla etkileşim yaratma potansiyeli sayesinde satışları artırma fırsatı sunuyor.

ABD’deki KOBİ’lerin TikTok’ta reklam ve pazarlama faaliyetleriyle 2023 yılında 14,7 milyar dolarlık gelir elde ettikleri belirtiliyor.

GSYH’ye Katkısı

TikTok kullanımının ABD GSYH’ye katkısının 2023 yılında 24,2 milyar dolar olduğu ve tiktok kullanan KOBİ’lerin 2023 yılında 224 bin kişilik istihdamı desteklediği belirtilmektedir.

Ekonomik Kayıplar

Bir ay boyunca kapalı kalması durumunda TikTok’un ABD’deki içerik üreticileri için yaklaşık 300 milyon dolar ve küçük işletmeler için 1 milyar dolar gelir kaybına yol açabileceği tahmin ediliyor.

Platformun 2025’teki küresel reklam gelirinin yüzde 29’unun kaybedilebileceği ve bu rakamların kapalı kalma süresi uzadıkça artabileceği belirtiliyor.

Son Karar

Başkanlık görevine gelecek olan Donald Trump’ın uygulamanın satılması durumunda yasaklanma süresini 90 gün erteleyebileceği belirtilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir